• https://www.facebook.com/groups/1640102659565723/1646787298897259/?ref=notif&notif_t=group_activity

1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun.

Tarihte;  İlk kez 21 Nisan 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçilerinin, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlemeleriyle başlayan işçi mücadelesi, 1881 yılında ABD’de "8 saatlik iş günü" mücadelesini ülke geneline yaymak ve işçilerin kararlılıklarını göstermek amacıyla yarım milyon işçiyi temsilen kurulan Örgütlü Meslek ve Emek Birlikleri Federasyonunun mücadelesi ile devam etmiştir.
O tarihlerde ABD'nin Chicago kentinde 40 bin tekstil işçisinin gerçekleştirdiği eylem kanla bastırılmış. Aynı kentte, bir fabrikada 8 saatlik işgünü için greve çıkan 1.400 işçi işten atılmış. Aynı tarihlerde greve çıkanlara ateş açılmış ve 4 işçi yaşamını yitirmişti. Saldırılar mücadele ateşini körüklemiş 190 bin işçi greve başlamıştı.


1 MAYIS 1886 tarihinde Chicago’da 40 bin, Amerika genelinde ise 350 bin işçi greve çıkmış, tarih işçi sınıfının böylesine örgütlü ve kararlı tepkisine ilk kez tanık olmuştu.

İşçilerin isyanı, işverenlerin tepkisini çekti. Chicago'da greve çıkan işçilerin eylemini bastırmak için, saldırılar düzenlendi. İşverenler grev kırmak için sokak çeteleriyle anlaştı. Sokak çeteleri bir taraftan işçilere saldırıyor, bir taraftan da grev kırıcılığı yapıyordu. Grevci işçilerle sokak çeteleri arasında çıkan kavga sırasında, polisin işçilerin üzerine ateş açması sonucu 4 işçi yaşamını yitirdi.

Hükümet ve işverenler, işçi eylemini kolay kolay içlerine sindiremiyordu. 1 Mayıs sonrası işten atmalar, baskılar yoğunlaştı. Olaylara neden oldukları gerekçesiyle 8 işçi hakkında idam istemiyle dava açıldı. İşçiler idam cezasına çarptırıldı. İşçi önderlerinden Albert PERSONS, Adolph FISCHER, George ENGEL ve August SPIES, 1 Mayıs 1886 yılında 8 saatlik iş günü mücadelesinde önderlik yaptıkları için idam edildi.

ABD'de yaşanan bu olaylar uluslararası işçi örgütlerini harekete geçirdi. II. Enternasyonal 1889'da Paris'te düzenlediği kongrede, Amerikan işçilerinin mücadelesini desteklemek amacıyla dünya çapında gösteriler düzenledi. 1890'dan başlamak üzere 1 Mayıs'ı da, "Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü" olarak kabul etti.

Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edilmiş, 1 Mayıs işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliği kazanmıştır.

Ülkemizde; ilk defa 1912 yılında İstanbul’da kutlanan 1 Mayıs, 1923 yılında İşçi Bayramı, 1935 yılında ücretsiz tatil günü ilan edilmiştir. Ülkemizde işçi hareketleri 1970’li yıllarda ivme kazanarak artmış 1 Mayıs 1977 tarihinde Taksim Meydanında 500 bin kişinin katılımıyla en geniş kutlama yapılmış, ancak göstericilerin üzerine ateş açılması sonucu 34 işçi hayatını kaybetmiştir. Tarihe Kanlı 1 Mayıs olarak geçen günde hayatını kaybedenler günümüze kadar düzenlenen 1 Mayıs Kutlamalarında anılmaktadır.



(Kanlı 1 Mayıs olarak anılan 1 Mayıs 1977 öncesinde 1 Mayıs İşçi Bayramı için hazırlanan, "Dünyayı Avuçlarında Yükselten İşçi" logosu)

1981 yılında 1 Mayıs resmi tatiller arasından çıkarılmış, 2008 yılında  "Emek ve Dayanışma Günü",  22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.

Günümüzde ülkemizde ve birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlamaktadırlar.

 

Ülkemizde ve dünyadaki tüm emekçilere insan onuruna yakışır iş ve yaşam dileyerek

1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününü kutlarız.

SİS-DER YÖNETİM KURULU



659 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın