• https://www.facebook.com/groups/1640102659565723/1646787298897259/?ref=notif&notif_t=group_activity

5-6 Mayıs Hıdrellez Bayramı

Anadolu’daki Alevilerde anlatılan rivayetlerde Hızır ve İlyas peygamber mertebesinde iki kardeştirler. Abı hayat çeşmesinden su içtiklerine, abı hayat ölümsüzlük çeşmesinden su içenlerin yalnız bu iki kutsal kişinin olduğuna, hep yaşadıklarına, her yerde hazır ve nazır olduklarına inanılır. Kuran’da (adı anılmadan) Kullardan bir kul diye anılmıştır. Bu gizemli kulun Hızır olduğunu bildiren hadis kitaplarıdır, Hz. Muhammed de ona El-Hadır dediği rivayet olunur. Hz. Muhammed’i Hızır’a karada, İlyas’a deryada imdada yetişen diye buyurduğu ifade edilir.  Alevilerin, Hak-Muhammed-Ali’den sonra çağırdığı ve yakardığı, zorda kaldığında medet umduğu en kutsal şahsiyettir Hızır. Hıdrellez günü yani 6 Mayıs’ta Hızır ve İlyas’ın buluştuklarına, onların buluşmalarıyla ölü tabiatın canlandığına ve onları yürekten aşk ile çağıran herkesin imdadına yetiştiklerine inanılır. 5 - 6 Mayıs tarihleri bayram olarak binlerce yıldır kutlanmaktadır.

Anadolu’nun birçok yöresinde Hıdırellez gecesi dilenen dileklerin gerçekleşeceğine, hastaların iyileşeceğine, uğursuzlukların sona ereceğine, sorunlara çözüm bulunacağına, kısmetlerin açılacağına ve bereketin artacağına ilişkin yaygın bir inanış vardır.

Kırsalda Hıdırellez günü lokmalar yapılır, kurbanlar kesilir, Cem’ler tutulur, ziyaretlere lokmalar yapılarak gidilir. Hıdırellez kutlamaları daima yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle "Hıdırlık" da denilmektedir.

Hızır ve İlyas’ın Gül ağaçlarına asılan veya suya bırakılan dilekleri 5-6 Mayıs gecesi topladıklarına inanılır.

Bu gece edilen bütün dualarınızın kabul olması dileğiyle, Hak Muhammed Ali yoldaşınız, Hızır yardımcınız olsun.


SİS-DER YÖNETİM KURULU



952 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın